Nieuwsbericht

Jongeren Hillesluis geslaagd voor branchecertificaten

Positieve inzet wordt beloond

Negen jongeren uit Hillesluis hebben onlangs een maatwerk certificaten- en werkskillstraject gevolgd bij Stichting Citysteward Rotterdam, mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam gebied Feijenoord en de stadsmarinier Hillesluis. De betreffende jongeren waren speciaal geselecteerd door het jongerenwerk STJ/JOZ, politie eenheid Rotterdam wijkteam Hillesluis, Stichting Humanitas en JHH. Ze zijn positief opgevallen in de wijk en willen graag een doorstart maken met hun toekomst. De jongeren kregen de kans om twee branchecertificaten te behalen en volgden voorafgaand hieraan enkele skillslessen en sollicitatietrainingen. 

Behoefte uit de wijk
Vanuit de briefing en betrokken partners uit Hillesluis werd de behoefte van enkele jongeren gesignaleerd voor wat betreft ontwikkeling & arbeidsmarkt. Met name de noodzaak van certificaten als VCA en Vorkheftruck werd geventileerd.

Vanuit het samenwerkingsverband is gekeken naar zowel de jongeren als de behoefte, en geconstateerd dat er inderdaad een vraag is enerzijds en anderzijds dat het goed zou zijn de positief aanwezige jongeren in de wijk te stimuleren tot (behoud van) werk. 

Certificaten
De jongeren namen ten eerste deel aan een uitgebreid intakegesprek, waarin de persoonlijke vraag en mogelijkheden onder de loep werden genomen. Dit was ook gelijk het startpunt voor verdere 1-op-1-(loopbaan)begeleiding. Iedere deelnemer kreeg de kans te kiezen uit twee branchecertificaten; vanuit de selectie van landelijk erkende certificaten: VCA Basis, Vorkheftruck, Reachtruck en BHV. 

Resultaten
Na de werk- en softskillstrainingen volgden de certificaatcursussen. De resultaten zijn om trots op te zijn. Alle deelnemers hebben de gewenste certificaten kunnen behalen. Twee deelnemers gaan nog voor een inhaalmoment. Er zijn ook stappen gemaakt op de arbeidsmarkt. Zo heeft een van de deelnemers nu een baan bij Shell Pernis. “Ik heb in korte tijd veel geleerd, heb mezelf beter leren kennen. Ik kan trots zijn.” Een andere deelnemer werkt inmiddels in het scheepsonderhoud. “Ik had hier niet kunnen werken als ik mijn VCA niet had behaald.” Ook in de logistieke branche is er werk gevonden. En er waren werkkansen in de haven. “Het was leerzaam en een goed initiatief in de wijk van gemeente, jongerenwerk en politie tot nu toe. Hier hebben we wat aan.”

vrijdag 26 oktober 2018